Рамковите Металдетектори, като част от системите за сигурност Печат

Разходите по сигурността са неизбежна част от потреблението в съвременното общество. Металдетекторите са незаменими при всяка система за сигурност.

Сигурността не е единствената причина за изобретяването на металдетекторите. Данните  за първото такова устройство ни пренасят назад във вековете Преди две хилядолетия китайските императори използвали свойствата на естествените магнити да привличат метал, за да се предпазват от оръжието на враговете си.

Каква би била съвременната ни история, ако Калоян и Иван-Асен бяха разполагали с това съвременно средство за защита?

По време на Втората световна война, осигуряването на безопасността на войските, впрегва най-добрите представители на науката в изследването на принципите за регистриране на метални предмети. Целта  е създаване на ефикасно и сигурно средство за откриване на мини. Резултатът е безброй спасени човешки животи. От тогава насам рамковите металдетектори с тяхната надеждна работа се налагат като жизнено важен елемент от системите за сигурност.  Една бегла справка разкрива широкия им  аспект на приложение: предпазване на участници и зрители в големи спортни и културни събития, опазване живота на политици и бизнесмени, предотвратяване на кражби от предприятия, подобряване сигурността на транспортни терминали, съдилища, затвори и психиатрични клиники.

Широко е приложението им в строителството, енергетиката, текстилната, хранително вкусовата промишленост, дървопреработването. Но най-вълнуващо е използването им в археологията и хобито за търсене на съкровища.

Съвременните рамкови металдетектори се появиха, за да се предпази човешкия живот и собственост от посегателства, чрез регистриране на скрити метални оръжия. Накратко, рамковите металдетектори са ценно и ефикасно средство в несекващата война между обществото и закононарушителите.

Какво представлява съвременният рамков металдетектор и как работи?Metor 200

Garret Magnascanner

Няма никакво вълшебство в начина, по който се локализира нож скрит в обувката, пистолет прикрепен към бедрото или бръснач в ревера на дрехата. Засичането на метал става чрез излъчване и приемане на радиовълни. Симпатична дама на средна възраст при преминаване през рамковия детектор активира алармата. Проверката открива скрит в косата бръснач.

Къде е мястото на детектора в системата за сигурност? Условно трафикът може да бъде разделен на три части. Лица преминали безпрепятствено през детектора, такива задействали алармата, поради наличието  в тях на определено количество безопасни метални предмети, и лица задействали алармата без да дават смислено обяснение за това. Първият поток от хора не представлява интерес за контролиращия и те се допускат в охраняемата зона, вторите след отстраняване на битовите метални предмети и повторното им преминаване през рамката на детектора без да го задействат също отпадат от внимание. Третият тип лица се проверяват с ръчен металдетектор и при отказ да посочат източника на аларма се обискират. Това накратко е схемата за проверка  с рамкови металдетектори. Но колкото и да е съвършена една електронна система, тя все пак е един инструмент. Крайният успех на работата и зависи от професионализма на хората, които я управляват и организацията на системата за сигурност, от която той е само една част. Това, какъв детектор да изберем, как да се ориентираме в огромното разнообразие предлагано на пазара е въпросът, с който трябва да се обърнем към специализираните доставчици на такава апаратура.

Официален дистрибутор на световно известните фирми Garrett Electronics, USA и Metorex, Finland е фирма ХИДРОЛОК ЕООд, бул. Янко Сакъзов 14, тел:944 36 82, факс:8467129, email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Елате в света на рамковите металдетектори, където ще откриете невероятно голямата им област на приложение.Там ще намерите всичко необходимо за търсене на сушата, плажната ивица или под водата. Нуждаете ли се от водолазно оборудване или харпун?. Искате ли да защитите тайните си? Страхувате се, че ще се загубите в непозната местност. Отговорът на тези и още много въпроси ще намерите в страницата на фирмата http://www.hydroloc.com

Любопитни са фактите, че Белият дом във Вашингтон се охранява с детектори Metorex. Олимпиадата в Сеул разчиташе на Garrett. Летище София, банки и казина се охраняват с Метор.

Garret се използва в много барове и дискотеки. Те се нуждаят не само от ръчни, но и от металдетектори – арки, за да извършват качествена и безконтактна проверка на големи потоци от хора.

.