Античните съкровища и съвременните технологии Печат

Металдетекторите са електроника разпространена най-масово сред търсачите по целия свят. Металдетекторът е една изключително хитра машина, която не случайно е на почит. Той наистина търси и реализира много пари. Неговата завидна ефективност го прави незаменим в промишлеността, енергетиката, строителството и сигурността. Естествено едно от най-вълнуващите преживявания, които може да предостави металдетектора остават за археолозите и търсачите на съкровища. “Вълшебната машинка” може да помогне на добрия търсач не само внезапно да забогатее, но и да изпита незабравими мигове при докосването на заровени(зазидани) метални  предмети от времето на неговите богати деди, а даже и от хилядолетия преди. Само този който познава добре историята би могъл да си представи чия собственост е била сребърната гривна, златния пръстен или рядката монета с лика на римски император. За търсачите на съкровища и за страстта, която нощем не спи, даже и законът не е бариера, въпреки че всеки търсач знае, че търсенето на археологически обекти е забранено с изключение на бащината къща, но търсенето се провежда с пълна сила и на забранените от закона места като: римски и средновековни крепости – разрушени от турските завоеватели; по тракийски светилища – високо в планината, по селищата в подножията на крепостите, които сега са обработваеми площи, около античните и селищни могили – че даже и в тях. Голям е интересът към съдържанието на потъналите кораби, но мощта и променливия характер на Черно море сломява и най-ентусиазирания търсач, най-вече чрез огромните инвестиции, които е  необходимо да се направят – те често надминават стойността на едно бленувано съкровище, но да не забравяме вълнуващите преживявания! Те са налице даже и без крайния резултат.

Най-голямата реклама за продавачите на металдетектори са статиите на героите полицаи, които заловили скрита монета за 400, 000 $ или бронзова глава на римски бог подготвена за нелегален експорт, която надминава и тази сума. Не говорим за огромните находки от старателно събирани редки монети, открити в тайниците на съвременните прекупвачи на антики, които надминавали “Съкровищата на Али Баба”.


White’s Spectrum XLT

ACCU-METER

Основната бездна между търсачите и закона е не само липсата на неговата строгост, но и нелоялността от страна на държавата и музеите по отношение на заплащането  на откритите съкровища. От друга страна стои огромната незаетост на населението в цялата страна и използването на металдетектора не като хоби-оборудване, а като едно средство за производство и начин за реализиране на насъщните финансови нужди на търсача и неговото семейство.

Върховното усещане при откривана на находката си остава една чиста емоционална печалба за търсача, която никой по-късно не-може да му я отнеме.

В наше време техниката предлага неограничени възможности.За съжаление в нашата страна парите не стигат, но ако археолозите открият спонсори биха могли да разкопаят само тези надгробни могили, които са малко или много складове на античното изкуство, изпреварвайки макар и с една крачка неуморните търсачи.

Мечтата за съвършена апаратура измъчва всички, които си мечтаят да открият невидимото, което съществува наблизо. Всъщност тайната се крие в умелото използване на “стандартен апарат”. Доброто съчетаване на апарати, които търсят – големи предмети на голяма дълбочина, перфектните дискриминатори и деликатните дистанционни локатори плюс професионализма и търсаческия нюх може напълно да замени една десет пъти по-скъпо струваща апаратура. Тук решаваща роля играе безкористния приятелски съвет на професионалиста.

.